Yazılarım

Borges, “Yazmak, yönlendirilmiş bir rüya gibidir” der. Kelimeler, kendi iç dünyamıza açılan bir kapıdır: Sizi nereye götüreceklerini bilmezsiniz; yalnızca onlara eşlik edersiniz.

Bilim ve Ütopya Dergisi: Mutluluğun Fiyatı – Bölüm 1

Bilim ve Ütopya Dergisi: Mutluluğun Fiyatı – Bölüm 2

Psikoloji Ağı: Birlikte Yaşamanın Romantik İlişkilere Etkisi

Psikoloji Ağı: Evrimsel Psikoloji, Eş Seçimi ve Cinsellik

Psikoloji Ağı: Kendini Arayan İnsan – Benliğin İzinde


Evrimsel Psikoloji: Eş Seçimi, Kıskançlık ve Cinsellik

Partnerinizin sizi başka birine duygusal yakınlık hissederek mi yoksa başkasıyla cinsel birliktelik yaşayarak aldatması mı daha çok rahatsız eder?

Disney Prensesleri: Toplumsal Cinsiyet Rolleri

Özellikle kız çocukları sosyal öğrenme ile prensesleri rol modeli olarak alıyor; peki ya olmak istedikleri kişiler, dinledikleri masallar ve alt metinde yatan mesajlar bize ne gösteriyor?    

Madalyonun Karanlık Yüzü: Depresyon

 Depresyon yalnızca olumsuz duygu ve düşüncelerden değil, aynı zamanda da işlevsel olmayan davranış ve akabinde bedensel belirtilerle kendini gösteren bir duygudurum bozukluğudur.

Şizofreni & A Beautiful Mind Analizi

Nasıl olur da bir hasta kendini peygamber zannederken bir diğeri dünyayı kötü güçlere karşı koruyan bir savaşçı zannederdi?

BibliyoTerapi – Kitap Terapisi

Daha önce psikolojik kitapların ne kadar iyileştirici olabileceğini hiç fark ettiniz mi? Altını fosforlu kalemlerle çizdiğiniz cümleler, kendinizi özdeşleştirdiğiniz karakterler ve öykülerle iç dünyanızda uyanan duygular belki de size tanıdık geliyordur.

Travmanın Erken Dönem Kökleri

Sizce öfkeyle, acıyla ve üzüntüyle başa çıkmak konusunda bu kadar zor olan nedir?

Bir Şizofrenin Yaşamı: Delilik ile Dahilik Arasında Bir Hayat

Bir tarafta yazdığı makalelerle profesörlerin ilgisini çeken, psikiyatri hastalarına dair insancıl yasalar için savaşan ve meşhur üniversite kürsülerinde yüzlerce öğrenciye ders veren Profesör Saks; bir diğer yanda ise kanserle, şizofreniyle, önyargılarla, psikotik ataklarla, hastanedeki travmatik yaşantılarla savaşan Bayan Epikriz...

EMDR Terapisi: Travmatik Anılarla Temas

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak da bilinen EMDR Terapisi’ne göre beynimiz bir deneyime dair düşünceleri, duyumları, duyguları ve o deneyime dair sahneleri birer bilgi olarak alıp işlemektedir. Bu işlem sonucunda ise deneyimler, zihnimizdeki anı ağlarını oluşturmaktadır. Ancak zaman zaman bu sistemde birtakım arızalar çıkmakta ve anılar düzgün bir şekilde işlenememektedir. Peki, bu mekanizmada bir sorun çıktığını nasıl anlarız?

Psikodinamik Terapi: Kırmızı Hapı Seçmek

O meşhur sahnede ise Morpheus, Neo’ya iki seçenek sunar: Ya mavi hapı seçip konfor alanında kalmaya devam edersin ya da kırmızı hapı seçip kendin hakkındaki gerçekleri öğrenme potansiyeli gösterirsin. Psikodinamik terapi sürecine girmek, kırmızı hapı seçme cesaretini göstermektir. Konfor alanının dışına adım atmak, kendi içindeki gerçeği bulma yolculuğuna çıkmaktır.

Hangi ekolden terapi almalıyım?

Terapiye başlamaya karar verdiğiniz an aklınızda pek çok soru oluşur: Hangi terapiste gitmeliyim? Terapi sürecim kaç seans sürecek? Terapi odasında neler oluyor? Küçük bir araştırma yaptığınızda ise terapistlerin farklı ekollerde seanslar verdiğini göreceksiniz. Bu bilgi de aklınızda yeni sorular şekillendirecektir: O zaman hangi ekol üzerine uzman bir terapiste gitmeliyim?

Doğal Afet & Ruh Sağlığı

Ruh sağlığı yalnızca bireysel olarak değil, psikolojik dayanıklılığın temelini oluşturan norm, inanç ve değerleri de sarsarak toplum psikolojisini de olumsuz yönde etkiler.

Bağlanma Stilleri

İlişkinizde mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Hep aynı tip insanları partner olarak seçebilir, karşınızdaki kişinin sizi yeterince sevmediğini düşünebilir ya da tam tersi, bağlanmaktan korkabilirsiniz. Peki, bunun altında ne yatıyor?

Çünkü Biz, Farklı Renklerimizle Güzeliz

Hepimizin kariyerinde karşılaştığı umulmadık kişiler, enteresan hikâyeler ve sorgulatan deneyimler vardır.

Mükemmel aşk var mıdır?

Mükemmel aşk var mıdır? Dört dörtlük bir ilişkinin olmazsa olmaz unsurlar nelerdir? Belki duygusal bir yakınlık, belki de tutku? Peki ya sadakat? Robert Sternberg bu konuya kafa yormuş ve Aşk Üçgeni Teorisi’ni oluşturmuş (bununla ilgili daha detaylı bilgi için önceki postlara bakabilirsiniz). Bu teoriye göre aşkın ana unsurları bağlılık, tutku ve duygusal yakınlıktır. Bu elementlere sahip ilişkilerin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olduğunu belirtmiştir.

Psikolojik Dayanıklılık: Ruh Sağlığının Koruyucu Kalkanı

Travmatik durumlar karşısında yaşanan olumsuz deneyimlere kolayca uyum sağlayabilen ve ruh sağlığını koruyabilen kişiler psikolojik dayanıklılığı yüksek bireyler olarak atfedilmektedir. Psikolojik dayanıklılık ruh sağlığımız için vazgeçilmez bir parçadır. 

Bir Şeyler Eksik

Bir soru sorma sanatı olan psikanalizin gündelik hayatımızdaki izlerini takip ediyoruz Bülent Somay ile. Akışkan, mizahi ve merak uyandıran üslubu ile yola çıkıyor; arayıp da bulamadığımız bir hakikatin peşine düşüyoruz. Psikoterapi, Psikeye sihirli bir değnek misali temas ettiği an semptomların puf diye düzeleceğine dair bir gayeye sahip değildir; asıl merhem terapi sürecinde gizlidir.

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

“Çocuğum için eşimden boşanmıyorum”, “Çocuk yaparsak ilişkimizi kurtarabiliriz” ya da “Boşanmak çocuklarımı travmatize edebilir” gibi söylemler toplumumuzda yaygındır. Peki, bu söylemler ne kadar doğru? Psk. Şilan Sönmez ile beraber hazırlanan “Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi” yazımızda, bu deneyimin çocukların ruh sağlığını nasıl etkilediği ve neler yapılabileceğine dair ışık tutuyoruz.

Ebeveynlik Stilleri

Ebeveynler çocuklarının davranışlarını idare etmek için farklı yöntemler kullanırlar. Bu farklı yöntemlere “ebeveynlik stili” denir.

Bir Başkadır: Psikolojik İnceleme

Son zamanlarda psikoterapi sürecini ve psikolog ile danışan arasındaki ilişki işleyen türlü dizi ve filmler çıktı. Ancak benim naçizane fikrim; bir başkadır dizisinin yeri bu diziler arasında gerçekten de bir başka… 

Kendini Arayan İnsan: Benliğin izinde

Boşluk duygusunun kökeni nedir?  Kişinin kendini bir birey olarak deneyimlemesi ne anlama gelir? Ne istiyoruz – İstediğimizi sandıklarımız, istememiz gerekenler ya da istemeyi istediklerimiz? Özgürlüğü elinden tamamen alınan bir kişiye ne olur?

2021: Kitaplarla Yıla Bakış

Bu yılın başında bir kapının üzerine boş bir kâğıt astım. Sırasıyla aile üyelerimizin adını yazarak herkesten yıl içerisinde okuduğu kitapları bu kâğıda yazmasını istedim. Zihnimiz zamanla yeni karakterlerin isimleri, öyküleri ve dönüşümleri ile dolarken, bu boş kâğıt da çeşitli renklerde kelimelerle dolmaya başladı. Öyle ki, yıl sonuna yaklaşırken kelimeler dolup taştı; bazı kitaplar kendilerine zor yer buldular. 

Güzel Bir Çocukluk, Kişiye Verilmiş En Değerli Hediyedir

Seans odalarına getirilen hikayelerin çoğu zaman ortak bir teması vardır – insanlar çocukluğunda aldıkları yaraların izlerini yetişkinlik dönemlerinde de taşımaya devam eder. Bazen görünmeyen, fark edilmeyen, varlığını çok da belli etmeyen kurnaz bir yara olur bu; öyle ki, taşıdığımız yükün nereden geldiğini değil, ne şekilde bizi etkilediğini fark ederiz ancak.

Yasın 5 Evresi

Yas, sevilen birinin kaybına verilen doğal bir tepkidir. Yas sürecinde çok çalkantılı bir duygu seline kapılırız: Derin bir keder, ağlama krizleri, öfke patlamaları, anksiyete, yalnızlık ve çaresizlik bunlardan en önde gelenleridir. Kişi hayatındaki anlamı yitirmiş hissedebilir, bu kaybı engellemek için neler yapabileceğine dair obsesif düşünce döngülerine girebilir veya bu yalnızlıkla nasıl baş edeceğine dair çaresiz kalabilir.

DEPREM: Ruh Sağlığımızdaki Sarsıntı

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin üzerinden bugün 14 gün geçti. Bu doğal afet; toplumsal olarak yalnızca fiziksel değil, ruhsal olarak da büyük bir sarsıntıya yol açtı…

Aradığınız şeyi bulamıyor musunuz? Sitede arama yapmak için arama formunu kullanın.

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.

%d blogcu bunu beğendi: