
Psikoloji Mentorluk ile yeni döneme taze bir başlangıç yapıyoruz! Psikoloji dünyasının en enteresan patolojilerinden biri olarak görülen şizofreni konusunu bu seminerde ele aldık. Şizofreni hastaları; kendilerine has bir inanç biçimi yaratabilir (sanrılar), diğer insanlardan ayrı bir şekilde dünyayı algıladıklarını sanabilir (halüsinasyonlar), tekrar eden hareketlere veya saatlerce süren sabit bir duruşa sahip olabilirler (katatoni). Bazı şizofreni hastalarında tüm bu özellikler görülürken, bazılarında içlerinden biri daha baskın olabilir. Dünya çapında yaklaşık olarak her 300 kişiden 1’inde görülen bu ruhsal bozukluk; filmlerde, edebiyatta, bilimde, sanatta ve pek çok alanda kendini var etmiştir.
Peki, bu seminerin şizofreni üzerine yapılmış diğer seminerlerden farkı nedir?
Daha önce şizofreni tedavisi hakkında pek çok bilgi okumuş veya duymuş olabilirsiniz: Freud, psikotik hastalara psikanaliz yapılması konusunda şüpheciydi. Bilişsel Davranışçı Terapi, birtakım becerileri kazandırmak için yararlı olabilir. Peki, ya aile terapisi? Evet, şizofreni hastaları ve aile üyeleri beraber terapötik bir ortamda çalışarak birbirlerine destek sağlayabilir. Bu seminerde ise çok daha sıradışı bir tedavi yöntemine eğildik: Şizofreni hastaları ile tiyatro terapisi!
Sanat terapisinin iyileştirici yönü üzerine pek çok bilimsel makale olmasına rağmen genel olarak müzik, resim ve dans üzerine yapılan çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Ancak Türkiye’de şizofreni hastaları ile tiyatro oyunları sahneleyen Psikiyatrist Dr. Basri Köylü, “Ben de Varım!” adlı tiyatro grubu ile farklı şehirlerde bu oyunları sergiliyor. Bu sayede hem hastaların semptomlarında bir iyileşmeye ön ayak oluyor, hem de şizofreni hastalarına yönelik toplumdaki önyargılarda bir kırılma sağlıyor.
Bu seminerde Basri Köylü’nün nasıl bu sıradışı terapi yöntemini uyguladığını dinleyip, izlettiği videolarla tanıklık ettik. İlk oturumda şizofreni üzerine kısa bir bilgilendirme yapıldı: Bu bozukluğun tanımı, sebepleri, semptomları ve tedavi yöntemleri anlatıldı. İkinci oturumda ise şizofreni hastaları ile yapılan tiyatro tedavisi ele alındı.
Konuşmacılar: Psikiyatrist Dr. Basri Köylü ve Klinik Psk. Derin Kubilay
Yer: Zoom, Online Seminer
Tarih: 29.09.2022
Saat: 20.00 – 22.00
Program Akışı
Oturum 1: Şizofreniye Kısa bir Giriş – Klinik Psk. Derin Kubilay
Ara
Oturum 2: Şizofreniyi Sahnelemek – Psikiyatrist Dr. Basri Köylü

NOTLAR
- Ücretsizdir.
- Katılım belgesi verilecektir.
- Her etkinlikte olduğu gibi bu etkinlikte de isterseniz kitap çekilişine katılabilirsiniz. Çekiliş sonunda kazanan kişiye yazarından imzalı kitap gönderilecektir.
Yararlı Linkler:
- Basri Köylü – Sabancı Vakfı: https://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-degisim/basri-koylu
- Basri Köylü – TEDX Hacettepe Üniversitesi: https://www.youtube.com/watch?v=d26dXQuKsrc&t=2s
- Şizofreni hakkında yazı linkleri